In aceasta editie vom discuta despre modalitati de prevenire si solutii impotriva incendiului.
Pentru a preveni incendiile s-au facut tot felul de cercetari si s-a constatat ca nu pot fi prevazute din timp, fapt care a determinat la folosirea unor senzori care detecteaza aparitia fumului de la o intensitate redusa. Cele mai utilizate modele de detectori sunt :
– Detectori de fum standard
– Detectori de fum liniari (bariere de fum)
Detectorii standard au o forma sferica cu diametru de circa 10-20 cm (in functie de model) avand o zona de acoperire cu un diametru de maxim 15m.
Inaltimea maxima de montare a detectorului este de maxim 10-15m (in functie de model). Peste aceasta inaltime fumul se disperseaza pe o suprafata mare, nemaiputand fi sesizat bine de senzor.
Pozitionarea detectorilor de fum standard se face in general pe tavanul incaperii iar in imposibilitatea montarii pe tavan se va monta pe peretele cel mai apropiat al zonei unde necesita protectie.
In interiorul detectorului se afla o camera optica, in care nu poate sa ajunga lumina din exterior, ci doar fumul si mici particole de praf. In camera optica se afla un fascicol de lumina (infrarosu) emis de catre o sursa de lumina si un receptor a fascicolului. Tot in camera optica se afla un fotosenzor care este pozitionat in spatele unui blocaj de lumina. In momentul cand apar particole de fum in camera optica, acestea imprastie fascicolul de lumina care este sesizat de catre fotosenzor producand stare de alarma.
Pentru suprafete mari (hale, depozite ……..etc) este indicata montarea detectoarelor liniare de fum (bariere de fum).
Barierele de fum au acelasi principiu de functionare ca detectorii de fum standard fiind formate dintr-un emitator si un receptor care transmit intre ele un fascicol de lumina.
Spre deosebire de detectorii de fum standard, emitatorii si receptorii barierei de fum nu sunt introdusi intr-o camera optica, distanta maxima de pozitionare a lor putand ajunge la circa 100 m, montarea lor facandu-se pe ziduri paralele.
Aceste bariere de fum se monteaza la maxim 25 m inaltime si au o raza de actiune cu o lungime de circa 100 m si latime de circa 15 m acoperind o suprafata de circa 150 m² putand inlocui 16 detectori de fum standard ducand la diminuarea costurilor de instalare si mentenanta sistemului respectiv.
Constructiile si modalitatile de operare ale acestor detectori de fum sunt de 2 tipuri :
– Detectori liniari de fum pasivi
– Detectori liniari de fum activi
Detectorii liniari de fum pasivi sunt formati dintr-un circuit electronic care au in componenta atat emitatorul cat si receptorul care sunt montati pe aceeasi placa, fiind introdusi intr-o carcasa.
Raza fascicolului de lumina este transmisa de catre emitator catre un panou reflectorizant, montat la
capatul opus ariei de protectie.
Fascicolul de lumina reflectorizat este retransmis la receptorul care masoara semnalul.
Detectorii liniari de fum activi sunt formati dintr-un emitator si un receptor montati in carcase diferite, alimentati separat si care se monteaza paralel acoperind aria mentionata de producatori. Fascicolul emis si receptionat este mult mai usor de monitorizat, ducand la diminuarea alarmelor false, iar singurul dezavantaj este ca necesita cablu tras la amandoua componente (emitator si receptor).
Daca raza este obturata de praf sau murdarie ori este blocata de vreun obiect strain, detectorul transmite un semnal de avarie.
Detectorii de fum standard si cei liniari sunt testati si trebuie sa fie conform cu STANDARDUL EUROPEAN EN54-12:2002, capitolul detectie la foc si sisteme de alarmare la foc – detectoare de fum/detectoare liniare utilizand zona optica.
In incheiere vreau sa fac o precizare legata de necesitatea acestor detectori de fum (standard sau liniari) si mai ales modul lor de utilizare in locurile corecte.
Utilizarea acestor detectori este foarte necesara in spatiile inchise unde poate aparea aprinderea unor materiale mai mult sau mai putin combustibile iar alarmarea lor poate duce la diminuarea pagubelor. Prezentarile facute in acest articol sunt la general, ele putand diferi de la un model la altul.
Recomandarea mea este ca in momentul in care va hotarati sa montati un asemenea sistem sa va sfatuiti cu o persoana autorizata in domeniu. In functie de necesitate producatorul te va ajuta sa faci alegerea ce mai buna.
Sper ca acest articol sa va ajute in ceea ce lucrati sau veti lucra si sper ca urmatorul articol sa-l pot realiza mult mai interesant si cu subiecte mult mai fierbinti pe domeniul acestei tehnologii care ne lasa in urma pe zi ce trece si de care suntem din ce in ce mai dependenti.
Si nu uitati : ‘’ PAZA BUNA TRECE PRIMEJDIA REA ‘’
ADRIAN CHELARU