Traim intr-o societate dependenta de energie, care, folosita necorespunzator, duce la un consum foarte mare, prin urmare, cheltuieli majore.
Ca specialist in domeniu vin in intampinarea voastra cu cateva sfaturi in a reduce costurile facturilor de energie electrica.
O sa ma rezum la cateva puncte zic eu destul de importante, care odata puse in practica vor da rezultate neasteptate.
1.Aparate electrocasnice lasate in priza in stand-by
Sigur aveti in casa mai multe aparate electrocasnice cum ar fi:cuptor cu microunde, blender, prajitor de paine, masina de spalata vase, filtru de cafea, imprimanta, calculator, etc. Fiecare din acesti consumatori dati ca exemplu au un consum in stand by de circa 10W/h.
Chiar daca 10W/h pare un consum f mic, odata insumati toti acesti consumatori lasati in stand by, incarca factura de energie electrica.
Ca un sfat, daca aveti aparate electrocasnice pe care nu le folositi perioade mai lungi incercati sa le deconectati electric pentru a nu consuma fara rost.
Tin minte ca in urma unor masuratori a continuitatii nulului de protectie la birourile unor societati am constatat ca circa 35% din calculatoare erau lasate in modul de sleep sau chiar pornite peste noapte. Chiar daca angajatului nu-i pasa de faptul ca lasa atat calculatorul cat si monitorul pornit, angajatorul simtea o crestere a costului facturilor de energie la sfarsitul lunii.
Stiati ca aparatele mai vechi tind sa foloseasca mai multa energie electrica decat cele noi? Se stie ca electriocasnicele vechi din cauza uzurii tind sa foloseasca mai multa energie electrica decat cele noi.
Aparatele mai noi sunt realizate in conformitate cu Normele Europene astfel incat acestea vor fi mai ieftine in ceea ce priveste consumul de energie. Inlocuirea lor costa ceva, dar investitia se va recupera in timp.
In concluzie nu lasati in priza consumatori pe care nu-i folositi mai ales cand plecati de acasa pe o perioada mai lunga de timp, cum ar fi in vacanta.
2. Controlul iluminatului
Primul pas este sa inlocuiti becurile incandescente cu cele economice sau pe led. Chiar daca acestea sunt mai scumpe odata schimbate isi vor amortiza investitia foarte repede deoarece au un consum foarte mic si o viata foarte lunga de functionare.
LED-urile nu numai ca sunt de lunga durata dar si impactul acestora asupra mediului este mult mai mic decat becurile fluorescente si incandescente. LED-urile folosesc in mod semnificativ mai putina electricitate si au un rating de eficient energetic de 80% fata de incandescente, care opereaza la doar 20% . In timp ce luminile fluorescente sunt mai bune decat becurile incandescente traditionale , ele inca nu se compara cu LED-urile.
Tot aici va pot recomanda controlul automat al iluminatului cum ar fi folosirea senzorilor de miscare, a intrerupatoarelor crepusculare sau a ceasurilor programabile.
Senzorii de miscare sunt foarte utili in zone de trecere cum ar fi holuri, garaje, coridoare…etc , zone in care nu poate fi gestionata lumina din cauza fluxului de oameni care trec in perioade nestabilite.
La fel si pentru iluminatul exterior cum ar fi parcuri, gradini, iluminatul public, etc. este recomandata montarea de intrerupatoare crepuscale care monitorizeaza intensitatea luminii naturale astfel incat lumina sa fie aprisa doar pe timpul noptii, pe timpul zilei oprindu-se automat reducand consumul de energie.
Gestionarea luminii se mai poate face si cu ceasuri programabile atat analogice cat si digitale care pot duce la o economie foarte mare daca sunt programate corespunzator. Ele pot comanda iluminatul atat cu programe zilnice (analogice) cat si cu programe de vacanta (digitale).
3. Gestionarea temperaturii
Deoarece iarna este de multe ori momentul in care facturile la energiei sunt cele mai ridicate, m-am gandit sa va impartasesc cateva sfaturi de economisire a energiei pentru a va ajuta la mentinerea confortului fara sa va goleasca portofelul.
Gestionarea temperaturii cu ajutorul termostatelor si cronotermostatelor duce la economii semnificative. Totodata setarea lor trebuie ca sa fie bine corelata cu programul in care zonele incalzite sunt locuite.
Aici pot sa dau exemplul unui termostat care, lasat pe o temperatura ridicata in perioada in care locatarii sunt plecati pentru mai multa vreme de acasa, face ca sistemul electric de incalzire sa consume fara motiv.
4. Inlatura praful
Pastrati filtrele de la aerul conditionat curate pentru ca praful blocheaza aerul ducand la supraincalzirea motorului si la un consum mai ridicat de energie.
Acest lucru este valabil si pentru praful din calculatoare care actioneaza ca izolator asupra ventilatoarelor lucru care duce la cresterea temperaturii procesorului sau a sursei.
Nu numai ca ele vor functiona mai lent si risca sa se arda dar vor consuma mai multa energie electrica.
Chiar daca sunt mai multe eu am ales doar doua exemple de aparate care sunt mai des intalnite atat acasa cat si la birou si care din cauza prafului se supraincalzesc si automat consuma mai multa energie.
5. Pentru a maximiza iluminatul birourilor,
luați în considerare utilizarea împrejurimilor dvs. Uneori, pentru a economisi energie electrica nu aveti nevoie sa schimbati nici macar un bec. Puteti utiliza lumina naturala pentru a mentine locul de munca luminos fara a instala lumini suplimentare. Asigurati-va ca sunteti cat mai aproape de fereste. Acest lucru face ca sa va bazati mai mult pe lumina naturala pe tot parcursul zilei, renundand la iluminarea artificiala. Unele studii au aratat chiar ca iluminatul natural face angajatii fericiti si, ca urmare, mai productivi . In plus, trecerea la o culoare mai deschisa a vopselei poate fi de ajutor. Culorile deschise reflecta mai multa lumina, in timp ce culorile mai inchise absorb lumina. Camerele colorate inchis vor necesita mai multe becuri pentru a ajunge la acelasi nivel de luminozitate ca una cu lumina .
In viitoarele postari voi intra in detaliu pentru multe din aceste echipamente mentionate mai sus, tot atunci va voi arata cum se instaleaza si programeaza pentru a fi cat mai eficiente.