Instiintarea copiilor de diferitele pericole electrice din casa

Electricitatea a devenit in momentul de fata esentiala pentru toata lumea. Cu toate acestea ea a devenit o potentiala amenintare pentru siguranta copiilor.
Curiozitatea copiilor de multe ori poate duce la accidente. Fie ca vor sa vada ce se intampla daca baga ceva in priza, daca scot ceva din priza, ca vor sa vada cum sunt construite, fie ca trag de cabluri, prelungitoare, ca vor sa atinga obiecte, gen becul de la veioza, ei vor mereu sa descopere lucruri noi.
Exista multe accidente care se intampla din vina noastra. Copiii sunt obraznici si este firesc sa faca prostii. Deci, masura de precautie este cea mai importanta pentru siguranta copiilor.

Iata cateva sfaturi pe care le puteti urma pentru a tine copiii departe de pericolele electrice:

  • Invatati-va copiii sa nu bage NICIODATA degetele sau obiecte in prizele electrice, prajitoare de paine, sau in orice alt aparat chiar daca este OPRIT. Protejati copiii pentru a-i feri de tot ce e mai rau.
  • Un copil ar putea fi ranit grav in cazul in care introduce o agrafa de birou (sau altceva) in priza. Obiectele straine bagate in ele ar putea duce atat la electrocutari cat si la incendii. Acoperiti prizele neutilizate cu capace de siguranta pentru copii.
  • Interziceti-le sa umble la prize si la prelungitoare.
  • Trebuie sa fim atenti mereu pentru a ne asigura ca copilul nu se poate rani accidental sau ca este in apropierea aparatelor electrice.
  • Copiii cred ca este distractiv in a-si ajuta mama la calcat sau la indreptat parul. Aceste obiecte se incalzesc foarte usor dar se racesc foarte greu.Intotdeauna stati cu cate un ochi pe copii.
  • Lasati copiii sa se joace in spatii deschide, departe de cablurile electrice, deoarece acestea pot provoca atat electrocutari cat si incendii.
  • Nu conectati mai multi consumatori puternici in acelasi prelungitor. Acest lucru ar putea duce la deterioarea sistemului electric in casa si eventual poate provoca un incendiu.
  • Nu lasati copiii sa se urce in copaci in apropiere de liniile de inalta tensiune. Crengile ar putea atinge liniile electrice, ele avand capacitatea de a conduce electricitatea, ceea ce ar face ca aceasta sa curga prin corpul lor.
  • Nu lasati copiii sa se joace cu zmeul in zona cu linii electrice aeriene. Firul zmeului poate atinge liniile electrice iar curentul ar putea sa se scurga prin fire provocand socuri electrice.
  • Ca si sfat ar fi sa invatati copiii sa recunoasca semnul de Pericol de electrocutare.

 

Este recomandat sa verificati si/sau sa reparati instalatiile electrice in casele mai vechi. Ca si moderne imbunatatiri puteti folosi:
– protectii diferentiale care opresc automat circuitele atunci cand detecteaza o defectiune
– protectii pentru a acoperi prizele neutilizate, pentru a-i feri pe copii de pericole, ei fiind tentati sa lipeasca diverse lucruri in ele.

  • Instalatiile de interior cat si cele de exterior sunt facute dupa normativele electrice in vigoare. Asigurati-va ca acestea sunt respectate pentru a va oferi o siguranta maxima.
  • Prin efectuarea unor modificari simple, dar si prin invatarea copiilor cu privire la siguranta electrica in casa, se poate preveni atat accidentarea si ranirea, dar se pot salva si vieti.
  • Ei sunt prea mici ca sa realizeze ca un incendiu poate izbucni la ei in casa, de aceea este bine ca sa discutati toata familia despre acest lucru. In cazul unui incendiu ei trebuie sa iasa rapid si in siguranta afara, de aceea este important ca ei sa cunoasca toate iesirile din casa.
  • In cazul in care camera este plina de fum sa incerce sa se puna pe burta si sa se tarasca pana la iesire.
    Chiar si noi parintii trebuie sa ne amintim ca electricitatea este periculoasa si trebuie evitata.

Energia electrica si apa nu se amesteca.
Pastrati toate aparatele electrice departe de apa. Apa este un conductor excelent și de cele mai multe ori accidentele se intampla cand in apropiere se afla apa. Pastrati aparatele si prelungitoarele departe de cazi si chiuvete.

Lasă un comentariu