Un mod mai safety

Alarmele sunt unele dintre lucrurile de care incepem sa fim cat mai dependenti. Ele la randul lor sunt din ce in ce mai sigure si mai performante.

Cine s-ar fi gandit ca plecand de acasa in urma ramane o intrega industrie care asigura locuinta de toate problemele care ar putea aparea (efractie, foc, umiditate, gaz, etc.) si mai mult sa-ti comunice permanent tot ce se intampla in casa, pe telefonul mobil.

Sunt un tehnician care ma lovesc mai mereu de problema asta si sincer chiar va pot spune ca aceste alarme, daca intr-adevar sunt montate, programate si folosite corespunzator chiar isi fac treaba si mai mult decat atat te scapa de mult stres si multe probleme.

Sunt foarte multe modele de centrale de alarma cum ar fi DCS, PARADOX, PENTA, CERBER, BENTEL,…etc, iar fiecare dintre ele sunt concepute si gandite diferit cu alt tip de programare, dar au acelasi scop.

Unii folosesc minicentrale care sunt cu zone dedicate si la care se programeaza doar timpul de intrare-iesire care se face cu o cheie speciala. Aceste centrale sunt foarte simple dar in occident se folosesc foarte mult.

Eu insa, optez pe o centrala care sa o programez cum vreau eu si care sa-mi ofere incredere ca face ce si cum ma intereseaza. Va asigur ca o centrala poate face multe lucruri la care nici nu ne gandim.

Cu ajutorul tehnologiei avansate, omul devine din ce in ce mai comod si o foloseste ca sa-i usureze viata. Spre exemplu: cu ajutorul unei telecomenzi el poate aprinde lumina, deschide usi sau porni alarma (in cazuri extreme), sau cu ajutorul unei camere video vizor el sta la televizor iar daca suna cineva la usa cu o apasare de buton pe telecomanda vede cine e la usa fara sa se deplaseze.

Ar fi foarte multe metode cu care sa usuram viata de zi cu zi folosind aceste noi tehnologii.

Ca specialist in domeniul acesta va recomand cateva sfaturi de care poate o sa aveti nevoie in momentul in care doriti sa montati un sistem de alarma.

Tinand cont de faptul ca majoritatea sistemelor de efractie au acelasi principiu de functionare voi incerca sa descriu la general cam ce este mai important de facut.
Sfaturi pentru instalare :

  • Primul pas ar fi desenarea unei schite sumare a cladirii pe care includeti toti senzorii, modulele de expansiune, tastaturile si alte module necesare.
  • Plasarea centralei se face intr-o zona uscata, zona in care pot fi trase cu usurinta tensiunea de alimentare si linia telefonica. Inainte de a fixa cutia de perete trebuie montati cei 4 sau 5 suporti pe placa de baza. Acestia se monteaza prin spatele cutiei.
  • Dupa ce ati montat placa de circuit se introduc in cutie cablurile venite din sistem printr-unul din orificiile speciale prevazute pentru aceste lucruri.
  • Se pregatesc cablurile pentru conexiuni.
  • Efectuati toate legaturile inainte de a conecta tensiunea alternativa sau acumulatorul.

Sfaturi pentru instalare :

  • Primul pas ar fi desenarea unei schite sumare a cladirii pe care includeti toti senzorii, modulele de expansiune, tastaturile si alte module necesare.
  • Plasarea centralei se face intr-o zona uscata, zona in care pot fi trase cu usurinta tensiunea de alimentare si linia telefonica. Inainte de a fixa cutia de perete trebuie montati cei 4 sau 5 suporti pe placa de baza.
  • Acestia se monteaza prin spatele cutiei.
  • Dupa ce ati montat placa de circuit se introduc in cutie cablurile venite din sistem printr-unul din orificiile speciale prevazute pentru aceste lucruri.
  • Se pregatesc cablurile pentru conexiuni.
    Efectuati toate legaturile inainte de a conecta tensiunea alternativa sau acumulatorul.

Bateria este utilizata ca sursa de tensiune de rezerva in cazul caderii tensiunii de retea accidental si ca rezerva de putere pentru cazurile cand puterea ceruta de centrala depaseste pe cea a transformatorului care alimenteaza centrala.
In general bornele de conexiuni de pe placa centralei au urmatoarele functii :

-alimentarea de la tansformatorul de curent alternativ (16-18V la 1,5A)
– alimentarea auxiliara de la care se alimenteaza senzorii din tot sistemul (la unele sisteme se leaga si alimentarea tastaturilor si expanderelor)
– alimentarea sirenei care este la 12V si 1-3A
– iesiri programabile care sunt proiectate, ca atunci cand este activat terminalul, sa fie conectat la masa. Ele suporta de obicei intre 300-400mA
– intrarile pentru zone unde fiecare detector din sistem trebuie conectat. Chiar daca se recomanda ca fiecare detector sa fie conectat la o zona, se pot totusi conecta mai multi detectori pe aceeiasi zona,
– Intrarea si iesirea liniei telefonice.

Centrala de alarma poate fi programata sa supervizeze cu bucla normal inchisa, capat de linie simplu si capat de linie dublu.Orice zona programata pe 24 ore trebuie conectata in modul capat de linie simplu.

Sfaturi pentru programari :


Programarea este unul din cei mai importanti pasi in configurarea unui sistem de efractie. In functie de programare centrala va functiona in parametri normali si va asigura o functionare dorita.
La fiecare sistem exista 2 coduri principale (de baza):
1) codul de instalator, la care este indicat ca doar acel tehnician care a montat sistemul sa-l detina si sa-l foloseasca fara a-l spune nimanui
2) codul de utilizator care va fi al celui care detine amplasamentul si care armeaza si dezarmeaza sistemul de efractie (la fel trebuie sa-l stie fara sa-l spuna nimanui, nici chiar tehnicianului).

Se pot programa mai multe coduri de utilizator cu care sa se poata arma si dezarma sistemul de diferite persoane, sau pentru partitii diferite.
De obicei cand sistemul are un defect el te avertizeaza pe tastatura cu un led aprins, chiar si acustic, iar la tastaturile cu led fiecare led are semnificatia defectului corespondent care il gasesti in manualul de instalre.
Fiecare defect ar putea insemna urmatoarele :
-baterie descarcata
-defect circuit sirena
-defect general de sistem
-pierdere a tensiunii de retea
-defect de linie telefonica
-defect de comunicare
-defect de zona
-violare de zone
-pierderea orei pe ceasul sistemului.

Mentionez ca in momentul in care sistemul este armat nu se poate intra in programarea lui si nu se poate schimba nici un parametru.
Definirea zonelor se programeaza pentru ca centrala de efractie sa stie ce rol are fiecare zona in parte. De exemplu poti programa fiecare zona ca fiind:
-zona neutra, zona cu intarziere, zona instantanee, zona de interior, zona de foc de 24 de ore, zona de efractie de 24 de ore, zona de gaz de 24 de ore, zona de panica de 24 de ore, ……..etc.
Pe langa alegerea modului de lucru al zonelor, se pot programa si atribute ca :
-alarma audibila sau silentioasa,
-alarma continua sau pulsatorie,
-zona activeaza sau nu clopotelul,
-zona poate sau nu poate fi dezactivata manual,
-zona poate sau nu poate fi armata fortat,
-zona isi opreste sau nu declansarea alarmei dupa un numar de alarme,
-zona are sau nu are intarziere de transmisie
Toate zonele cu exceptia celor de 24 de ore si de foc au intarziere la iesire.
De retinut ca orice centrala de efractie este programata din fabrica cu zone si atributuri initiale.

Programarea comunicatorului se face in functie de conexiunea la care este legata. Sistemul poate avea comunicare pe linie telefonica, GSM sau radio si este indicat ca sa aiba una de baza si una de rezerva.
Iata cateva sfaturi pentru a monta si programa un sistem de efractie si de la care sper sa aveti numai rezultate bune.
Din pacate interesul pentru un sistem de alarma apare doar dupa ce ni s-a spart locuinta noastra sau a vecinilor nostri cu toate ca putem preveni dinainte facand o investitie mult mai mica.
La cei care aveti deja un sistem de alarma si nu aveti nici o comunicare va recomand sa va montati un comunicator vocal pe linie telefonica care, in caz de alarma va suna si va avertizeaza ca este cineva in casa. Eu am si sunt foarte multumit de el.
Sper ca acest articol sa va ajute in ceea ce lucrati sau veti lucra si sper ca urmatorul articol sa-l pot realiza mult mai interesant si cu subiecte mult mai fierbinti pe domeniul acestei tehnologii care ne lasa in urma pe zi ce trece si de care suntem din ce in ce mai dependenti.

Si nu uitati : ‘’ PAZA BUNA TRECE PRIMEJDIA REA ‘’
ADRIAN CHELARU

Lasă un comentariu