Camere de supraveghere video

Sper sa reusesc sa va retin atentia cu un subiect zic eu destul de interesant tinand cont de faptul ca se refera la o tehnologie destul de complexa si de care incepem sa fim cat mai dependenti.

Camerele de supraveghere video

In ultima vreme le gasesti la tot pasul, fie la banca, la magazin, in parcari, in supermarket-uri,
chiar si in locuri unde nu ne-am fi gandit ca ar putea fi.
Pentru inceput nu o sa intru in detalii tehnice, ci o sa va povestesc putin despre fiecare model de camera in parte, rolul si utilitatea ei precum si sfaturi in alegerea acestora.
Inainte sa intru in detalii va recomand sa folositi camere video, obiective si accesorii de la firme specializate in domeniu pentru a nu avea neplaceri in timpul montajului si dupa.

 

Alegerea sistemelor de supraveghere
Camerele video sunt diferite din punct de vedere dimensional, ele putand incepe de la o dimensiune de cativa mm folosindu-se de obicei ascunse, pana la camere industriale care se folosesc la supravegherea amplasamentelor, industriilor.…..etc.
La fel ele pot avea obiective diferite, la unele fiind standard, iar la altele se pot schimba cu obiective de marimi diferite pentru o vizualizare cat mai indepartata sau cat mai complexa.
In prezent exista o multitudine de camere din ce in ce mai sofisticate, de aceea am sa va prezint la modul general montarea si utilizarea lor.
Transmisia semnalului video se face catre un dispozitiv de inregistrare numit DVR (digital video recorder).
Pentru inceput o sa vorbim putin despre modul de utilizare al acestora si imprejurimile unde pot fi ele montate.

Sfaturi pentru instalare
In primul rand montarea camerelor de supraveghere se face in locurile care acopera o vizibilitate maxima in zona dorita.
Trebuie tinut cont de faptul ca ele sa nu fie montate in dreptul zonei unde ar putea reflecta direct sau indirect lumina in obiectivul camerei, deoarece aceasta duce la imposibilitatea vizualizarii imaginii.
Pentru o vizibilitate mai buna pe timp de noapte in zonele intunecate este de preferat montarea camerelor alb-negru/day-night sau cele cu infrarosu.

In cazul in care folositi camere video cu infrarosu incercati sa nu le instalati in spatele obiectelor (geamuri, grilaje, crengi de copaci…etc) deoarece ar putea reflecta infrarosul in obiectiv.
Este foarte indicat ca ele sa fie orientate in zonele care sunt importante, dar sfatul meu este ca prin pozitionarea lor sa se acopere una pe cealalta pentru ca incercarea de sabotare sa nu fie posibila fara a-l observa.

Montarea camerele de exterior se va face pe suporturi stabile, pentru a impiedica dereglarea lor din pozitia stabilita, din cauza vibratiilor si a factorilor externi.
Este indicat ca atat camerele cat si sistemele de inregistrare si stocare ale imaginii sa aiba o baterie UPS pentru a mentine o tensiune permanenta si pentru a le proteja la varfuri de tensiune.
CAMERELE VIDEO
Camerele video IP sunt asemanatoare celor de interior/exterior avand diferite forme si componente (tun infrarosu, obiectiv varifocal, etc.)
Diferentele fata de camerele analogice sunt: transmisia semnalului video, aceasta fiind transmisa catre un dispozitiv de inregistrare numit NVR (network video recorder), alimentarea care poate fi dintr-un switch cu POE (power over eternet), calitatea imaginilor fiind superioara camerelor video analogice.

Camerele video de interior sunt folosite pentru supravegherea video a spatiilor inchise iluminate, iar pentru cele mai putin luminate sau chiar deloc luminate se folosesc camerele prevazute cu un sistem infrarosu.
Exista si alte modele de camere video care sunt mobile PTZ (Pan-Tilt-Zoom) si care au un motoras cu care se pot orienta chiar si 360° acoperind o zona mult mai mare decat camerele video
fixe. Modelul PTZ are un soft si o tastatura speciala cu care se poate orienta camera manual de catre operator sau dispecer.
In continuare voi face o descriere a catorva camere de interior care sunt mai des utilizate, au forme diferite si pot fi monocrome sau color:

Camerele video CLASICE
Sunt camere video care au forma clasica a unei camere video digitale in miniatura si care sunt fara lentila (obiectiv) aceasta din urma putand fii adaugata cu diferite marimi, in functie de vizibilitatea dorita.
De obicei aceste camere se monteaza in carcasele de exterior avand un sistem de prindere special pentru acestea.
Carcasele de exterior sunt dotate cu o rezistenta si un ventilator care fac sa tina temperatura constanta in interiorul acesteia protejand camera si obiectivul ei de umiditate si praf, mentinand si o temperatura constanta.
Ele se pot monta si in interior fiind sustinute de un suport special.

 

Camerele video DOME au forma unui glob de dimensiuni de circa 1/3’’ care sunt montate de obicei pe tavan si care pot fi sau nu controlate de la distanta. Lentilele lor nu se pot schimba, ele fiind fixe, lentilele avand diferite marimi. Camera este protejata de carcasa ei care nu permite murdarirea obiectivului ceea ce poate face ca ea sa fie montata in zonele cu mult praf. La fel camera poate fii invartita in interiorul carcasei cu foarte multa usurinta dupa ce a fost instalata.

 

Camerele video Speed Dome
Au aceeasi forma ca si cele dome. Majoritatea dintre ele se pot monta in exterior, carcasa lor avand in componenta un sistem termostatat, care mentine camera la o temperatura constanta
indiferent de conditiile atmosferice exterioare (temperatura, umiditate), acestea avand un grad de protectie IP67.

Ele dispun de un sistem PTZ putand fii comandate de catre dispecer sau operatorii care le utilizeaza.
Camera este usor de montat, datorita constructiei modulare si conexiunilor interne simple. Pentru fixarea pe diverse elemente si suprafete ale cladirii, sunt disponibile două modele constructive, la care se adauga elementele de sustinere si bratele aferente.

 

Camerele video SUBMERSIBILE au forma celor bullet style si sunt montate ermetic, ceea ce face posibilitatea montarii lor in zone cu umiditate sau chiar sub apa.
Aceste camere se folosesc la interventiile sub apa pentru a vizualiza locurile mai putin accesibile.
De obicei, ele se comercializeaza cu cablu inclus pe o lungime de 10-30-50 m, acest cablu avand caracteristici de protectie in contact cu apa.
Majoritatea camerelor submersibile au infrarosu incorporat. In unele cazuri ele sunt atasate unor lampi pentru o vizualizare mai buna la adancimi cu vizibilitate redusa.

 

Camera video de interior/exterior, sau cum o mai numesc eu all-in-one este complexul format dintr-o camera video, un obiectiv, tun infrarosu, un suport si o carcasa care o protejeaza. Este cel mai intalnit tip dintre camerele existente.

 

Microcamerele video
Sunt camere de dimensiuni foarte mici, de ordinul milimetrilor, care se folosesc de obicei ascunse. Ele au de regula transmisie radio (Wireless) si pot fi vizualizate la o distanta de circa 30-100 m. Avand diferite forme, ele pot fi montate in locuri unde se camufleaza foarte usor nefiind vizibile. Majoritatea acestor camere au obiectivul pinehole ceea ce ajuta la vizualizarea prin spatii milimetrice.
De retinut:Montarea acestor camere ascunse in spatii publice este interzisa.

 

Alte camere de interior
Sunt foarte multe tipuri de camere care se monteaza in interiorul institutiilor, care au diferite forme, cu diferite obiective, cu sau fara infrarosu, dar care au aceeasi baza de functionare ca si cele pe care le-am enumerat mai devreme.

Un exemplu concludent sunt Camerele video VIZOR
Comoditatea omului se amplifica din ce in ce mai mult. Iata ca unul dintre factorii acestei comoditati este camera vizor si incepe sa fie utilizata la scara tot mai larga.
Aceasta are forma identica unui vizor si are aceeasi metoda de instalare si de cele mai multe ori este confundata cu acesta.
Camera are obiectiv fix si are deschidere de 170°.Vizualizarea acestei camere se face de obicei pe intrarea video a televizorului (Tv/Av).

 

Camerele video BULLET STYLE au forma unui tub de dimensiuni mici care se monteaza de obicei pe pereti si care nu pot fi controlate de la distanta. Lentilele lor nu se pot schimba, ele fiind fixe de tip bullet.

 

In urmatoarele postari voi intra in detalii cat mai tehnice despre fiecare model de camera video in parte pentru a te ajuta sa alegi un sistem de supraveghere cat mai eficient.

 

Lasă un comentariu